Oyun Terapisi Çocuğa Mucize Dokunuş
Oyun Terapisi Oynamaya Geldik
Antalya oyun terapisi eğitimi, uzman pedagog ve çocuk ergen psikoloğu oyun terapisti olur. Çocuklar; kelimeler yerine oyuncakları seçer onlarla bağ kurarlar. Kendi duygularını ve ihtiyaçlarını kurdukları oyunlarla ifade ederler. İşte oyun terapisi çocukların kendilerini farklı bir şekilde ifade etmelerine dayalı olan bir terapi türüdür. Genellikle 4-12 yaş arası çocuklarda uygulanır. Yetişkinler için psikolojik danışma nasıl bir anlam taşıyorsa çocuklar için de oyun terapisi aynı anlamı taşır.
Oyun terapisi; dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozuklukları, hafif tikler, kekemelik, dil gelişim problemleri, zihinsel mental hafif düzey gerilik gibi bir çok durumun tedavisinde uygulandığı gibi kendini ifade etmekte çekinen, çekingen, içine kapanık, özgüven problemi olan çocuklarla da uygulanır. Temel olarak 3 çeşit oyun terapisi vardır. Bunlar non- direktiv, direktiv metod ve Fillial oyun terapisidir. Bu 3 tip oyun terapisinin yanısıra ekoterapi temelli oyun terapisi ve grupla oyun terapisinden de bahsetmek mümkündür.
Non- direktiv oyun terapisi, çocuk merkezli bir terapidir ve yönlendirilmemiştir. Bu oyun terapisi türünde kullanacağımız malzemeleri açık bir rafta kategorize etmeden dizmeliyiz. Direktiv metod çocuğun düşüncelerine, hayal dünyasına, duygularına ve çevresel faktörlerinin birleşimine odaklanır. Fillial oyun terapisinde ise anne baba oyunu kurar, danışman süpervizör görevindedir. Ekoterapi temelli oyun terapisinde her şey doğadadır.
Çocuklar çamur, yaprak, kil gibi doğada olan malzemeleri kullanarak oyunlarını oluştururlar. Kabul görememe endişesi taşıyan çocuklarla alışmaları, kendilerini iyi hissetmeleri ve kendilerini ifade etmeye alışabilmeleri için az kişili gruplarla oyun terapisi uygulanabilir. Oyun terapisinde kullanılan malzemeler oldukça çeşitlidir. Otobüs, araba, itfaiye, ambulans, uçak, iş makinaları, polis arabaları; doktor setleri, oyuncak bebekler, insan figürleri, oyuncak mutfak malzemeleri ve mobilyalar, tamir setleri oyun terapisinde kullanılan başlıca malzemelerdir.
Oyun terapilerinde seansların devamlılığı ve sıklığı önemlidir. Terapist çocuktaki gelişimi ve iyileşmeyi çocuğun kurduğu oyun üzerinden takip eder. Bu nedenle oyun terapileri minimum 10 seans olarak düzenlenmelidir. Seans süreleri 3-5 yaş grubu için 30 dakika, 5-7 yaş grubu için 40 dakika, 7-11 yaş için 45-50 dakika olabilir.
Oyun terapisinin çocuklara faydası nedir?
Oyun terapisinin faydaları arasında çocukların ifade etmekte zorlandığı duyguları daha rahat ifade etmeleri, yaşadıkları sıkıntıyla mücadele etme becerilerini geliştirmeleri, kendilerine olan güvenlerini arttırmaları, sınırların farkına varmalarını ve sınırlarını belirlemeleri, korkularını yenmeleri ve kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri gibi durumlar yer alır.
Oyun Terapisi Eğitimi Nasıl Alınır Kimler Terapist Olabilir?
Oyun terapisti çocuğun oyun dünyasına onunla birlikte girer ve çocukla aynı oyun dilini konuşur. Çocukların yaşadıkları duygusal sıkıntılarını gidermelerini ve sağlıklı gelişimlerini sürdürmelerini hedefler. Çocuğu izler, oyunlarını yorumlar, yaşadığı sıkıntıların çözümüne odaklanır. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyal hizmet uzmanları ve öğrencileri, çocuk gelişimi uzmanları ve mezunları, pedagoglar, aile danışmanları, Çocuk Psikiyatrları, Özel Eğitim bölümlerinde öğrenci, mezun veya bu alanlarda çalışıyor olanlar oyun terapisti olabilirler.
Antalya Oyun terapisi uygulayıcı eğitimleri bahsedilen bölümlerin öğrencileri, mezunları ve uzmanlarına verilmektedir. Bu eğitimler pandemi süreci öncesinde çeşitli eğitim kurumlarında canlı olarak verilmekteyken pandemi sürecinde online olarak da verilmektedir. Psikolojik danışmanın; çalıştığı alanda kendisinden daha bilgili olan, alanda yetişmiş bir kişi tarafından denetlenmesi ve destek alması anlamını taşıyan süpervizyon süreci kimi zaman uygulayıcı eğitim paketlerinin içinde yer alırken kimi zaman da bu uygulayıcı eğitimlerden ayrı olarak planlanabilmektedir.
Uygulayıcı eğitim ücretleri: 500 TL ile 2000TL arasında, eğitim saati, içeriği ve süpervizyon desteği içerip içermediğine göre oldukça değişiklik gösterebilmektedir. Oyun terapisi uygulayıcı eğitimlerinin dışında oyun terapisi ile ilgili bilgi edinmek isteyenler için herhangi bir bölüm şartı aramadan düzenlenen eğitimler de mevcuttur. Bu eğitimlerde oyun terapisi tanıtılır ve örneklerle desteklenebilir.
Genellikle ücretsiz olan bu tanıtım eğitimleri kapsamına göre düşük ücretlerle de oluşturulabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri oyun terapisi hizmetinin bahsedilen bölümlerin öğrencisi, mezunu veya uzmanı olan aynı zamanda oyun terapisi üzerine uygulayıcı eğitim alan kişilerden alınmasıdır.
Oyun terapisi ücret ve fiyatları ne kadar
Oyun terapisi seans ücretleri genellikle psikolojik danışma ücretleriyle aynı olmakla birlikte kurumsal bazda, zamana ve yere göre farklılık gösterebilmektedir. Bunların yanı sıra oyun terapisi türlerinde bahsedildiği gibi Fillial oyun terapisi yani evde oyun terapisi uygulamakta mümkündür. Bu aşamada işin büyük bir kısmı anne babaya düşer. Evde oyun sürecinde ebeveynler çocuğun yönlendirdiği serbest oyunlara eşlik edebilir; bu aşamada çocuğa müdahale edilmemelidir, çocuğun oyundaki liderliği kabul edilip onun yönlendirmeleriyle hareket edilmelidir.
Çocuğun gelişimine uygun olan oyuncaklar sunulabilir; örneğin, doktora gitmekten korkan bir çocuğa doktor malzemelerinin oyuncakları alınıp o oyuncaklarla sizi, kendisini, bebeklerini, hayvanlarını muayene etmesine izin verilebilir. Bu sayede çocuk, doktor malzemelerine ve muayene sürecine aşina olacak, bu süreçle ilgili korkuları azalacaktır. Çocuklar bu sayede oyunları sadece zaman geçirecekleri bir aktivite olarak değil sizinle paylaşımda bulunabilecekleri, eğlenebilecekleri bir süreç olarak değerlendirecektir. Çocuk, oyun terapisine ilk defa girdiğinde herhangi bir oyuncakla oynamayı seçebilir.
Yönlendirici olmayan bu oyunda terapist, çocuğun tüm seçimlerine saygı duyar ve güven bağı kurmak için çocukla birlikte oynar. Çocuk ile terapist arasında güvenli bir bağ oluştuktan sonra terapötik çalışma başlar. Bu terapötik çalışma sonucu çocuk kendisini tüm özellikleriyle kabul eder, kendilerini güvende tutar ve sınırlarını kabullenir, duygularını anlar ve duygularını güven içinde ifade eder, hareketlerinden sorumlu olmayı öğrenir, sorunlarını göğüslemede yaratıcı olur ve öz kontrol sağlamayı öğrenir. Aynı zamanda oyun terapisini merak eden, bu konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isteyenler için birkaç kitap önerim olacak;
Çocuklar İçin Oyun Terapisi kitabı; i İlk Kitabı- Jane Annuziata ve Marc A. Nemiroff (Nobel Yaşam), En Popüler 101 Oyun Terapisi Tekniği- Charles E. Schaefer ve Heidi Gerard Kaduson (Nobel Yaşam), Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (Apamer Yayınevi), Oyun Terapisi İlişki Sanatı- Garry L. Landrech (Tibyan Yayıncılık).